Borówki potocznie nazywane jagodami rodzą niezwykle smaczne owoce. Wszyscy znamy smak rosnącej w lasach borówki czarnej czy uprawianej w ogrodach borówki amerykańskiej. Mało kto z nas zdaje sobie jednak sprawę, że owoce borówki to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Wśród zalet borówki warto wymienić przede wszystkim jej właściwości zapobiegające powstawaniu chorób nowotworowych oraz właściwości wzmacniające leczenie tych chorób. Te właściwości borówki wiążą się z dużą ilością przeciwutleniaczy. Regularne jedzenie owoców borówki sprzyja także zachowaniu młodego wyglądu skóry. Owoce te działają blokująco na wolne rodniki powodujące starzenie się skóry. Suszone lub świeże owoce borówki znane są od dawna jako lekarstwo łagodzące problemy jelitowe i żołądkowe. Stosowano te owoce jako środek przeciwbiegunkowy. Borówka zapobiega także zapaleniu dróg moczowych oraz cukrzycy. Wszystko za sprawą dużej zawartości witaminy C. W borówkach znajdują się także witaminy A, B oraz E, zawierają również duże ilości błonnika.
