grayscale photo of man exercising

Dieta bogata w witaminę D chroni serce

Wszyscy wiemy, że witamina D jest niezbędna dla naszych kości. Jednak witamina C odgrywa także bardzo ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia. Dzięki obecności w organizmie witaminy C poziom ciśnienia tętniczego krwi jest prawidłowy, w niektórych przypadkach witamina C wpływa także na obniżenie tego ciśnienia. Za prawidłowe ciśnienie krwi odpowiedzialne są naczynia krwionośne, a zwłaszcza ich kondycja. Im więcej w diecie pokarmów zawierających witaminę C tym większa szansa, że nasze naczynia krwionośne nie ulegną zwapnieniu. Dlatego w celach profilaktycznych warto zadbać o dietę złożoną z produktów bogatych w witaminę D. Najwięcej witaminy D znajduje się w tłustych rybach morskich. Szczególnie zalecane są makrele, sardynki, tuńczyki, ale także śledź. Już zjadając 70 g fileta ze śledzia z dodatkiem oleju dostarczymy organizmowi 566 IU witaminy D, ale już w 135 g pieczonego łososia witaminy D będzie aż 729 IU. Mimo że dieta nie pokrywa pełnego zapotrzebowania na witaminę D to stosując odpowiednią dietą ograniczymy znacząco jej niedobór.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *