person about to lift the barbel

Dlaczego warto jeść gruszki

Wszyscy znamy i cenimy walory smakowe gruszek, warto jednak poznać także ich walory zdrowotne. Gruszki są przede wszystkim cennym źródłem składników mineralnych. Znajdziemy w nich bor, potas, magnez oraz fosfor. Gruszki są również cennym źródłem witaminy C, witaminy A oraz witaminy E. W gruszkach znajduje się także błonnik, dlatego są one polecane osobom cierpiącym na zaparcia. Błonnik reguluje jednak nie tylko cykl wypróżnień, ale przyspiesza także przemianę materii. Te bardzo smaczne owoce polecane są nie tylko osobom cierpiącym na zaparcia. Są wskazane dla osób z kamicą nerkową, polecane są także osobom cierpiącym na infekcje pęcherza moczowego. Poprzez zawartość potasu gruszki wykazują działanie moczopędne. Drugim ważnym dla funkcjonowania składnikiem, które zawierają gruszki jest arbutyna. Substancja ta ma działanie dezynfekujące drogi moczowe, zapobiega więc ich infekcjom. Wspomniany wyżej bor ułatwia wchłanianie wapnia, odgrywa więc istotną rolę w zapobieganiu osteoporozie. Bor wspomaga także pracę mózgu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *