Woman Doing Exercise Inside Gym

Dlaczego warto jeść kiełki

Kiełki zbóż, warzyw i roślin strączkowych kryją w sobie wiele cennych, łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Te młode pędy roślin zawierają mnóstwo witamin, szczególnie dużo znajdziemy w nich witaminy C, witamin z grupy B, witaminę E, D i witaminę K. Młode pędy roślin to także bogactwo składników mineralnych: cynku,potasu, wapnia, fosforu, jodu i wielu jeszcze innych. Dodatkowo kiełki roślin są bogate w błonnik, zawierają niewiele kalorii, a te z roślin strączkowych nie wzdymają. Wzbogacając przygotowywane potrawy surowymi kiełkami obniżymy poziom złego cholesterolu, poprawimy pracę układu trawiennego i układu odpornościowego. Nasiona przeznaczone do produkcji kiełków dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością, są one także dostępne w sklepach ogrodniczych. Kupując w sklepach ogrodniczych zwróćmy uwagę, czy na opakowaniu nasion znajduje się napis „na kiełki”. Tylko z nasion oznaczonych takim napisem możemy samodzielnie wyhodować kiełki. Nasiona przeznaczone do wysiewu nie nadają się do hodowli kiełków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *