Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 70 mg. Czasem jednak przydaje się nam nieco większa ilość tej witaminy, nasze zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta szczególnie zimą i w okresie wiosennym. Uderzeniową dawkę witaminy C dostarczymy wypijając herbatkę z dzikiej róży. Dzika róża jest szczególnie bogata w witaminę C, 100 gram owoców dzikiej róży zawiera 1800 mg witaminy C. Nieco mniejsze ilości tej witaminy znajdziemy w herbatkach z głogu, derenia lub z rokitnika. Wszystkie te owoce dostaniemy bez problemu w postaci gotowych herbatek w aptekach lub w zielarniach. Duże ilości witaminy C zawierają także soki z owoców cytrusowych, a szczególnie sok z grejpfruta, pomarańczy i z granatu. Sok z pomarańczy zawiera nie tylko witaminę C, ale także kwas foliowy, powinny go więc pić zwłaszcza kobiety w ciąży. W okresie lata warto sięgać po rodzime owoce. Dwukrotnie większą dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminę dostarczymy organizmowi sięgając po czarne porzeczki, a niemal całą dzienną dawkę znajdziemy w truskawkach.
