Prawidłowa dieta w czasie ciąży jest niezwykle ważna i dla mamy i dla nienarodzonego malucha. Pierwsze trzy miesiące ciąży to okres, w którym każda przyszła mama powinna zrezygnować z kawy, alkoholu i papierosów (oczywiście rezygnujemy w tych rzeczy na cały okres ciąży). Posiłki w tym okresie powinny być urozmaicone tak, aby dostarczały, jak najwięcej witamin i minerałów. Od czwartego miesiąca ciąży w diecie mamy powinno znaleźć się, jak najwięcej potraw będących źródłem żelaza, wapnia, białka i węglowodanów. Stąd też dieta od drugiego trymestru ciąży powinna zawierać ryby, mleko i jego przetwory, mięso, jajka, pieczywo pełnoziarniste, owoce i warzywa strączkowe. Niezbędne są również kasze, które dostarczają witamin z grupy B. W tym okresie należy zrezygnować z jedzenia potraw, które zostały przygotowane z surowego mięsa, surowych jaj i ryb. W ostatnim trymestrze ciąży nadal stosuje się dietę zbliżoną do tej w drugim trymestrze. Z tą różnicą, że należy ją wzbogacić o produkty bogate w błonnik.
