Znane od dawna w kuchni azjatyckiej kiełki są dzisiaj chętnie stosowane także w polskiej kuchni. Kiełki kryją w sobie nie tylko walory smakowe, ale także mają wiele cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Warto je jeść szczególnie w okresie zimowym i wczesnowiosennym, aby uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Najbardziej popularne kiełki to kiełki soi. Zawierają one witaminy A, C, K, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez oraz białko. Kiełki soi regulują poziom ciśnienia tętniczego, łagodzą stres. Są szczególnie zalecane kobietom wchodzącym w okres menopauzy. Inne cieszące się popularnością to kiełki soczewicy. Zawierają one witaminę A, C, witaminy z grupy B, witaminę E. Są także źródłem kwasów omega-3. Nieco mniej chętnie używane są kiełki rzeżuchy, prawdopodobnie ze względu na ich dość specyficzny zapach. A szkoda, bo kiełki rzeżuchy to źródło witamin, w tym między innymi witaminy D. Kiełki rzeżuchy jedzone regularnie poprawiają przemianę materii oraz pracę nerek.
