woman in black shirt and blue denim jeans sitting on black exercise equipment

Korzyści zdrowotne z jedzenia lodów

W czasie letnich upałów ulubionym przysmakiem wielu osób są lody. Po lody sięgamy ze względu na ich walory smakowe, tymczasem lody są pełne także wartości odżywczych. I tak w lodach śmietankowych znajdziemy dość dużą ilość białka, fosforu i wapnia. Tak więc zjadając lody dostarczamy organizmowi składników niezbędnych do wzmocnienia kości, tym samym zapobiegamy osteoporozie. Lody śmietankowe zawierają także witaminę A, D oraz witaminę E. Po lody te bardzo ostrożnie powinny jednak sięgać osoby uczulone na laktozę. W okresie lata warto sięgać nie tylko po lody śmietankowe, ale także po lody jogurtowe oraz po sorbety. W lodach jogurtowych nie znajdziemy tak dużej ilości żywych kultur bakterii, jak w jogurcie, ale i tak lody te wspomogą nasz układ pokarmowy. Po lody jogurtowe możemy sięgnąć po leczeniu antybiotykami. Z kolei sorbety mogą być źródłem witamin, do ich produkcji używane są owoce, mrożony sok owocowy lub mus z owoców. Dodatkową zaletą sorbetów jest brak w nich tłuszczu oraz niewielka liczba kalorii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *