Alergia na gluten nie jest tym samym czym jest celiakia. Te dwie jednostki chorobowe różnią się przede wszystkim tym, że w przypadku uczulenia na gluten układ immunologiczny organizmu nie atakuje jelit, a reakcja alergiczna występuje natychmiast po zjedzeniu produktów zawierających gluten, ale może też wystąpić znacznie później. Objawem alergii na gluten jest obrzęk, pokrzywka lub biegunka. Jeśli podejrzewamy u siebie alergią na gluten możemy wykonać testy z krwi oraz testy skórne. Testy z krwi sprawdzą, czy poziom przeciwciał IgE jest prawidłowy. Bardzo często jednak do postawienia właściwej diagnozy wystarczy stosować dietę, która polega po pierwsze na całkowitym wykluczeniu z diety potraw zawierających gluten, a następnie na ponownym ich wprowadzeniu do jadłospisu. Jeśli objawy alergii ustąpiły po eliminacji produktów z glutenem, a następnie powróciły po ich ponownym spożyciu, to mamy niemal stuprocentową pewność, że cierpimy z powodu alergii na gluten. Przy alergii na gluten konieczna będzie dieta pozbawiona glutenu, czyli między innymi potraw z mąki z pszenicy.
