Wśród bakterii istnieją nie tylko bakterie szkodliwe, ale także pożyteczne. Te pożyteczne szczepy bakterii to właśnie probiotyki. Probiotyki działają korzystnie na nasz organizm, a każdy z tych szczepów charakteryzuje się innymi właściwościami. Na nasze zdrowie korzystnie działają następujące bakterie: Lactobacillus johnsonii La 1, Lactobacillus casei Sirota oraz Lactobacillus casei DN 114 001. Jeśli więc chcemy zjeść jogurt z probiotykami to na jego etykiecie powinniśmy szukać nazw właśnie tego typu bakterii. Jogurty, do których zostały dodane któreś z wymienionych wyżej szczepów bakterii poprawiają naszą odporność, gdyż wytwarzają kwas mlekowy i bakteriocyny zabijające lub osłabiające zarazki. Jogurty z dodatkiem probiotyków można jeść każdego dnia, jednak trzeba o nich pamiętać w trakcie kuracji antybiotykami. Zamiast jogurtów możemy skorzystać z probiotyków dostępnych w aptekach. Część z tych dostępnych w aptekach można stosować nie tylko po zakończeniu leczenia antybiotykami, ale także w jego trakcie.
