Na liście produktów spożywczych, które mają szczególnie dobry wpływ na nasze zdrowie znajdują się ryby morskie. Są one prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych. Jedząc dwa lub trzy razy w tygodniu porcję morskich ryb o wadze 150 g dostarczymy sobie wartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasów omega-3. Ryby morskie zawierają także witaminę A, D oraz witaminę B12. Są źródłem jodu, magnezu, cynku i potasu. Jeżeli sięgniemy także po sardynki i zjemy je razem z kręgosłupem to dostarczymy naszemu organizmowi także wapnia. Ryby morskie zapobiegają więc miażdżycy, osteoporozie, chorobom tarczycy wynikającym z niedoboru jodu. Bardzo cennym produktem spożywczym są płatki owsiane. Zawierają one magnez, fosfor i witaminy z grupy B, są także cennym źródłem błonnika. Ze względu na dużą zawartość błonnika zapobiegają zaparciom. Odgrywają więc ważną rolę w profilaktyce raka jelita grubego, ale także w profilaktyce cukrzycy. Zalecana dzienna porcja płatków owsianych to 3 łyżki.
