Lecznicze działanie karczochów znali i bardzo cenili starożytni mieszkańcy Grecji i Rzymu. W tych antycznych czasach karczochy były przede wszystkim stosowane jako lekarstwo po przejedzeniu lub po przepiciu. Współcześnie wyciąg z karczochów jest jednym ze składników preparatów wspomagających funkcje wątroby. Jednym ze składników zawartych w karczochach jest cynaryna. Substancja ta pobudza produkcję żółci, tym samym działa wspomagająco na pracę wątroby, dodatkowo substancja ta przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Innym składnikiem karczochów jest inulina. Substancja ta działa podobnie do błonnika. Tym samym przyczynia się do stabilizacji procesu wchłaniania cukrów. Dlatego karczochy są warzywem wskazanym dla osób z cukrzycą. Najsmaczniejszą częścią karczocha jest serce. Jest ona także źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A. W sercu karczochów znajdują się także foliany wpływające na pracę układu krwionośnego oraz antyoksydanty hamujące proces starzenia się organizmu. Karczochy są warzywem zawierającym małą ilość kalorii.
