Należąca do roślin strączkowych soczewica nie jest zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera wiele cennych składników. Soczewica jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego oraz żelaza. Składniki te sprawiają, że soczewica przyczynia się do tworzenia czerwonych ciałek krwi, podnosi także poziom hemoglobiny, a tym samym skutecznie zapobiega anemii. Szczególnie bogate w kwas foliowy są kiełki tej rośliny. Dlatego zaleca się, aby kiełki soczewicy znalazły się w diecie kobiet oczekujących narodzin dziecka. Kwas foliowy jest bowiem niezbędny do rozwoju układu nerwowego mającego narodzić się dziecka. Jeżeli właśnie jesteśmy na diecie odchudzającej to możemy bez obaw włączyć do swojej diety właśnie soczewicę. Zawiera ona niewielką liczbę kalorii, za to na długo pozostawia uczucie sytości. W ziarnach soczewicy nie znajdziemy cholesterolu, za to zawierają one niewiele tłuszczu i dużą ilość błonnika. Soczewica jest także bardzo bogata w białko. Możemy jeść każdy rodzaj soczewicy: czerwoną, brązową lub zieloną.
