Maślanka jest produktem ubocznym powstającym przy produkcji masła. Jest to produkt niezwykle zdrowy, polecany wszystkim bez wyjątku, a szczególnie osobom nietolerującym laktozy. W maślance znajdują się bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te nie tylko rozkładają laktozę, ale także korzystnie wpływają na cały nasz organizm. Picie maślanki zaleca się wszystkim osobom, które przeszły kurację antybiotykami, dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego flora bakteryjna znajdująca się w jelitach odbudowuje się, a tym samym uboczne skutki działania antybiotyków zostają zlikwidowane. 100 gram maślanki to aż 110 mg wapnia. Dlatego maślanka jest szczególnie zalecana kobietom w okresie menopauzy, którym w tym okresie zagraża ryzyko zachorowania na osteoporozę. Maślanka jest przy tym nisko kaloryczna. Mogą ją więc bez obaw pić osoby na diecie odchudzającej. W maślance znajdziemy również witaminy z grupy B. Pijąc jedną szklankę maślanki dziennie dostarczymy sobie cennych składników, wyregulujemy trawienie, podniesiemy odporność.
